Theresa May moet volgens een aantal pro-Brexit-partijgenoten de Amerikaanse president Donald Trump inschakelen om de Brexit vlot te trekken. De vrees is echter dat dat kan leiden tot de nodige problemen met een toekomstig Brits-Amerikaans handelsverdrag.
Trump zou de Ierse overheid moeten overtuigen om toegeeflijker te zijn. Volgens de Conservatieve parlementsleden – tegenstanders van May’s verdrag met de EU – zou hij voldoende invloed hebben om Dublin te overtuigen de zogeheten backstop te laten vallen.
May’s Brexit-verdrag met de Europese Unie sneuvelde in het Britse Lagerhuis vorige maand. Niet alleen de oppositie stemde tegen, ook een groot deel van haar eigen Conservatieve partij. Zij vinden dat de premier het Verenigd Koninkrijk te lang aan Brussel bindt zonder dat het inspraak zal hebben.
May wilde voorkomen dat er een harde grens op het eiland Ierland zou verrijzen, tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland. Om dat te bereiken ging ze akkoord met de zogeheten backstop. Deze achtervang voorziet in het héle VK als onderdeel van de EU-eenheidsmarkt totdat er een betere oplossing is voor de Noord-Ierse grenskwestie. Een handelsakkoord tussen de EU en het VK zou een voorbeeld daarvan zijn.
Lees meer: Waarom de grens met Noord-Ierland zo’n probleem is in de Brexit-onderhandelingen
'Dwarsligger' Ierland
Welke rol Trump precies moet spelen volgens de radicale Brexiteers, is niet duidelijk. Zij willen vooral af van de backstop en lijken te geloven dat Ierland dwarsligt.
Op de korte termijn kan het zijn dat Trumps inmenging de Brexiteers geeft wat ze willen. Maar er doemt een volgend probleem op in de nabije toekomst. Want zodra het VK de EU verlaten heeft, kan het gaan onderhandelen met andere landen om een nieuw vrijhandelsakkoord af te sluiten. De Brexiteers hebben hun zinnen vooral gezet op de Verenigde Staten.
Probleem is: veel Amerikanen hebben Ierse wortels en de vrees bestaat dat het Congres 'partij' kiest voor Ierland als het VK onder zijn verplichtingen richting de EU uit probeert te komen. De VS waren bovendien instrumentaal in het sluiten van het Goedevrijdagakkoord, dat een einde maakten aan de bloedige strijd in Noord-Ierland en de grens op het eiland volledig opengooide.
De commissie in het Huis van Afgevaardigden die over een handelsakkoord met de Britten zou gaan, is sinds de tussentijdse verkiezingen in Democratische handen. Een lid van de commissie vertelde vorige week aan de Britse omroep Sky News dat "we heel gevoelig zijn voor iets dat het Goedevrijdagakkoord zou kunnen bedreigen".
May is ondertussen afgereisd naar Noord-Ierland. Daar spreekt ze dinsdag en woensdag met lokale partijen. Donderdag gaat ze naar Brussel om daar de voorzitter van Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, te ontmoeten.